تینر روغنی یا حلال 402 چیست؟ تینر روغنی یا White spirit یک مایع حلال تهیه شده از نفت است که بر پایه حلال های هیدروکربنی ساخته می شود. حلال 402 یا تینر های روغنی جهت رقیق سازی و حل کردن رنگ های روغنی با پایه آلکید کاربرد دارند. حلال 402 دارای رنگی شفاف و بویی بسیار خاص می باشد و دمای خود اشتعالی آن نیز 232 درجه سانتیگراد است. در ادامه درمورد این نوع از تینر بیشتر توضیح خواهیم داد.
تینر روغنی یا حلال 402 چیست؟
وایت اسپریت یا تینر روغنی ترکیبی از هیدروکربنهای آلیفاتیک می باشد که به عنوان حلال استخراج می شود. قدیم زمانی که استفاده از تینر های روغنی مرسوم نشده بود، بسیاری از افراد برای رقیق سازی رنگ ها از بنزین استفاده می کردند؛ اما امروزه تینر های روغنی مشکل گرانروی رنگ های روغنی را حل کرده و جایگزین مناسبی برای بنزین شده اند.
حلال 402 را می توان به عنوان پر مصرف ترین حلال در صنعت رنگ نام برد. این حلال به عنوان حلال تمیز کننده، دفع کننده و یا حلال در رنگ ها، محصولات آسفالت، مواد نگهدارنده چوب و… مورد استفاده قرار میگیرد. تینر روغنی علاوه بر مصرف صنعتی، جهت مصارف خانگی نیز می تواند کارآمد باشد. بطور مثال جهت تمیز کردن قطعات و ابزار، پاک کردن باقی مانده چسب از سطوح و…. می توان از حلال 402 استفاده کرد.
انواع گرید حلال 402
سه نوع گرید بسیار متفاوت از وایت اسپریت برحسب نوع تولید آن موجود می باشد که می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- hydrodesulfurization (removal of sulfur)
- alone (type 1),
- solvent extraction (type 2) or hydrogenation (type 3)
توجه داشته باشد که هرکدام از این دسته ها نیز خود به سه گرید مختلف تقسیم بندی می شوند، از جمله گرید:
- با نقطه فلش پایین
- معمولی
- با نقطه فلش بالا
آروماتیک پایین به حلال 402 گفته می شود.
تولید حلال 402 به چه صورت انجام می شود؟
در تولید حلال 402 از تقطیر کروسن استفاده می نمایند. اما اینکه خود کروسن چیست را می خواهیم برای شما عزیزان شرح دهیم:
معرفی کروسن
با مایعات نفتی که دارای 10 تا 16 اتم کربن به صورت زنجیره ای و شاخه ای می باشند کروسن می گویند. نفت خام را در دمای 150 تا 275 درجه سانتیگراد تقطیر جز جز می نمایند تا کروسن تولید شود.
کروسن چیست ؟
به طور کلی کروسن مخلوطی از مایعات نفتی است که شامل هیدروکربن هایی با 10 تا 16 اتم کربن به صورت زنجیره ای و شاخه ای می شود و وایت اسپیریت مخلوطی از ترکیبات آلیفاتیکی و آلیفاتیکی حلقوی می باشد که دارای هیدروکربن هایی با تعداد کربن 7 تا 12 می باشد. در نتیجه با کراکینگ کروسن سنگین می توان به این ماده سبک تر دست یافت.
تقطیر کروسن سه جزء را بین 140 تا 215 درجه تولید می کند. برش اولیه تقطیر این ماده حاوی 20 % محتوای آروماتیک است که همان حلال نوع صفر می باشد. Solvent نوع 1 از هیدرودیسولفوریزاسیون نوع صفر به دست می آید و از هیدروژناسیون آن Solvent نوع 3 با کمتر از 5 % آروماتیک به دست می آید که همان وایت اسپیریت بدون بو است.
از تجهیزات لازم برای انجام این عملیت نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تانک های ذخیره سازی
- بویلر
- سیستم تقطیر
- سیستمهای خنک کننده
- سیستم های الکتریکی
- سیستم های اطفا حریق
- سازه های مناسب
ویژگی های حلال 402
- از مهم ترین ویژگی های این ماده شیمیمیایی می توانیم تا به موارد زیر اشاره نماییم:
- نقطه اول تقطیر حلال 402 حداقل 55درجه سانتیگراد می باشد
- درجه تبخیر 50% این ماده شیمیایی 71-83 درجه سانتیگراد است
- درجه تبخیر 90% آن نیز 81-99 درجه سانتیگراد می باشد
- دارای نقطه جوش نهایی 113 درجه سانتیگراد
موارد کاربرد حلال 402 چیست؟
حلال 402 در زمینه های بسیار متنوعی دارای کاربرد های بسیاری می باشد که از نمونه این کاربردها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
در تهیه رنگ ها اصولا از حلال 402 استفاده می شود.
- برای هنرمندان حلال 402 جایگزینی بسیار مناسب برای turpentine می باشد چراکه سمیت آن کمتر بوده و اشتعال پذیری کمتری نیز دارا می باشد.
- برای پاک کردن سطح فلزات از گریس و روغن هم می توانید از این ماده شیمیایی استفاده نمایید
- قدرت جلا دهندگی دارد در نتیجه در تولید مبلمان ها از آن استفاده می کنند
- در فرایندهای شیمیایی جهت استخراج مایع مایع هم کاربرد فراوانی دارد و از آن استفاده می شود.
- صنایع لاستیک سازی
- صنایع آسفالت سازی
از دیگر موارد کاربرد حلال 402 می باشد.
مهم ترین نکات در استفاده از این ماده شیمیایی
در استفاده از مواد شیمیایی باید نهایت دقت خود را به کار بندید تا با رعایت نکات لازم از ایجاد خطرات احتمالی جلوگیری به عمل آورید. این ماده شیمیایی نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد و باید در استفاده از آن نکات لازم را رعایت کنید. از مهم ترین نکات در استفاده از حلال 402 می توانیم به موارد زیر اشاره نماییم:
- از ورود بخار این ماده شیمیایی به درون دهان خود به شدت جلوگیری نمایید. چراکه بخار آن می تواند سبب ایجاد سرفه شود. همچنین قادر است تا با تحریک ریه های شما مشکلات زیادی را برایتان ایجاد نماید.
- خواب آلودگی و سرگیجه از دیگر مضرات این ماده شیمیایی می باشد.
- از اثرات دیگر بخار این ماده شیمیایی می توان به قدرت آن در تحریک چشم ها و ملتهب نمودن آن ها اشاره نمود.
- اگر پوست حساسی دارید سعی کنید از تماس این ماده با پوست خود جلوگیری نمایید. چراکه میتواند سبب ایجاد حساسیت های پوستی نیز شود.
- قدرت اشتعال این ماده بسیار بالا می باشد در نتیجه بخارات این ترکیب با هوا با کوچکترین شعله ای می تواند سبب ایجاد انفجار شود
خاموش نمودن شعله
در صورت بروز آتش توسط این ماده شیمیایی به هیچ عنوان از جریان مستقیم برای خاموش نمودن آتش استفاده نکنید. چراکه می تواند سبب پخش شدن و اشتعال بیشتر آن شود. دقت نمایید که بهترین خاموش کننده ها در چنین زمانی می تواند:
- اسپری آب
- مواد شیمیایی خشک
- فوم الکل
- دی اکسید کربن
باشند.
برای خرید این ماده شیمیایی و انواع مواد شیمیایی دیگر تنها کافیست تا با ما در صنایع شیمیایی فاتح فام سپاهان در ارتباط باشید.